Saturday, December 31, 2011

WELCOME 2012, THANKS 2011

2 jam lagi tahun 2011 akan segera berakhir..

Tidak banyak kejadian yang mengesankan di 2011. Nonton konser Linkin Park, nonton Flamenco bareng gerombolan penggemar budaya spanyol, dan yang paling menggembirakan adalah mendengar kabar kalau NKOTB bakal datang konser ke Jakarta next june 2012 (OMG, it's been 20 years waiting!!).. Hmm, yep mungkin itulah yang paling tak terlupakan disamping menerima email-email balasan kalau aplikasi beasiswaku ke Jerman dan Spanyol tidak lolos T_T

Senja terakhir di 2011, Sunset pun tak nampak, padahal ingin sekali  melihatnya :(
Foto: Dok. Pribadi

Berkegiatan bareng komunitas Transformasi Hijau dan Teens Go Green juga tak kalah serunya. Banyak ide-ide gila yang muncul sepanjang 365 hari di tahun 2011 ini.

Tahun baru mungkin hanya sekedar pergantian angka dan kalender di dinding rumah kita, namun bagiku adalah semangat untuk terus hidup dan melakukan banyak hal yang menyenangkan dan berdampak positif bagi orang-orang di sekitar kita.

Maybe I've lost some opportunities in 2011, but my best friend told me, "It's a sign that this was not your thing. Something better is on its way".. and I believe it's coming in 2012.

Image from Google


Resolusi 2012?
Aku baru menyadari kalau aku tak pernah sekalipun punya Resolusi. Tapi bukan berarti aku tak punya target atau keinginan yang akan dicapai, mungkin aku hanya tak secara khusus menyebutnya sebagai resolusi. Well ok, these are my first five 2012 resolution:

Nonton konser NKOTB (1) next June (tanggal 17 Januari aku ultah lhoo.. yang mau kasih kado, cukup beliin aku tiketnya NKOTB aja ^_^). Naikin berat badan (2) biar bisa donor darah (3), sepertinya ini bakal menjadi resolusi ter'konsisten' sepanjang tahun -_-!. Lulus tes IELTS (4). Lancar bahasa Spanyol (5).

This year I won't promise to be as good as I was last year, but surely much happier than ever... Then, what about boyfriend???? Ummm, we'll see.. hehehehe :)

Thanks so much 2011 and Welcome 2012!!
Happy New Year all :D

22.00 -- Sendirian di dalam kamar sambil mendengarkan suara gaduh terompet dan kembang api diluar sana..

Tuesday, December 27, 2011

INDONESIA RIO+20 GLOBAL YOUTH MUSIC CONTEST! Saatnya kamu ke Brazil!



Halo Anak Muda Indonesia! Ayo tunjukkan kreativitasmu kepada dunia..

Let the music talk, let the rhythm play, and let the world know what the youth have to say!

Ini saatnya kamu utarakan aspirasi kepada para pemimpin dunia di Rio+20 Conference, Brazil!
Mau tau caranya?

Ikuti INDONESIA RIO+20 GLOBAL YOUTH MUSIC CONTEST!



Apa itu Indonesia Rio+20 Global Youth Music Contest?

Rio +20 GYMC adalah sebuah proyek inisiatif dari NGO internasional bernama http://www.glocha.info dan sudah disetujui oleh UNCSD yang bertujuan untuk meningkatkan kesadaran pemuda di bidang lingkungan khususnya pembangunan berkelanjutan serta agar suara pemuda dapat didengar oleh pembuat keputusan di Rio +20 (Earth Summit) melalui musik!

Jadi, para pemuda seluruh dunia dibidik untuk dapat berkontribusi di Rio+20 Conference melaluiMUSIK!
Kenapa musik? Karena musik adalah bahasa yang universal!
Semua orang pastinya suka mendengarkan musik :) Nah, kontes ini bertujuan agar anak muda mengekspresikan harapan, perhatian, dan pemikiran mereka terhadap masa depan dari bumi dengan menggunakan musik.

Tertarik? :)

Persyaratan Indonesia Rio+20 Global Youth Music Contest :

a. Peserta
- bisa perorangan maupun band, kalau misalnya band, yang mendaftar cukup 1 orang saja, orang ini juga bertugas  sebagai Contact Person.
- berumur 15 sampai 30 tahun untuk katagori pemuda, dan berumur 14 tahun ke bawah untuk katagori anak-anak (saat pendaftaran anak-anak harus disertai persetujuan orang tua).
- setiap peserta hanya boleh submit 1 video ya, jadi tampilkan karyamu sebaik mungkin :)

b. Musik
- Buat lagu dan videoclip yang bertema paling tidak salah satu dari 3 pilar sustainable development: lingkungan, ekonomi, maupun sosial. Tips : perdalam tema lingkungan dan bikin lirik yang berhubungan dengan Rio+20 dan UNSCD.
- harus original dan belum pernah dipublikasikan.
- berdurasi minimal 2 menit dan maksimal 5 menit.
- musiknya boleh ber-genre apa aja dan videonya boleh pake teknik apa saja, yang penting gambarnya bisa terlihat jelas, begitupun dgn suaranya, oleh juri.
- bahasa boleh menggunakan bahasa Indonesia, tapi disarankan menggunakan Bahasa Inggris agar mudah dipahami (kreativitas tidak terbatas :)

pendaftaran sama sekali tidak dipungut biaya alias GRATIS!!
Gampang kan cara ikutannya?

INGAT Deadline pengumpulan video adalah 15 februari 2012, midnight GMT!
Detail cara pengiriman/submit video akan dijelaskan secepatnya.

Hadiah !!

Setelah melalui tiga penjurian di tingkat nasional (Indonesia), regional (Asia), dan Internasional, pemenang utama dari Rio+20 Global Youth Music Contest ini akan mendapat tiga tiket gratis (akomodasi, tranportasi, visa dll gratis) untuk mengikuti Rio +20 di Brazil!
Selain itu , mereka yg jd juara pertama akan tampil di hadapan para pemimpin dunia untuk mempersembahkan karya mereka.
Keren banget kaan?? :)

Jadi tunggu apalagi?

SEGERA SIAPKAN KARYA TERBAIKMU UNTUK DIDENGAR OLEH SELURUH DUNIA!
by:  Kartika Nindya Putri

Terus update perkembangan mengenai Indonesia Rio+20 Global Youth Music Contest, melalui :
Website      : www.indonesiariogymc.tumblr.com
email           : indonesia_rio20gymc@yahoo.com
twitter        : @indo_rio20gymc
facebook    : Indonesia Rio+20 Global Youth Music Contest


Tuesday, December 6, 2011

Selamat Hari Relawan Sedunia



International Volunteer Day (IVD) - (December 5) is an international observance designated by the United Nations since 1985. The declared aim of this activity is to thank the volunteers for their efforts and increase public awareness on their contribution to society. The day is celebrated in majority countries of the world.

Hari ini adalah Hari Relawan Sedunia atau bahasa kerennya International Volunteer Day (5 Desember 2011).  Relawan sebenarnya bukan hal baru di Indonesia. Kegiatan kerelawanan sudah ada jauh sebelum bencana Tsunami di Aceh dan Nias. Namun kata 'relawan' atau 'volunteer' baru terdengar di telingaku sekitar 4 tahun yang lalu.

"Mau jadi volunteer WCS?", pertanyaan yang agak aneh bagiku, karena waktu itu aku gak tahu menahu tentang apaan sih 'volunteer' itu. Hanya berbekal 'nekat' karena baru lulus kuliah dan gak ada kesibukan apa-apa, jadilah aku terima 'my first job as a volunteer' di Global Avian Influenza Network for Surveillance (GAINS), Wildlife Conservation Society-Indonesia Programme (WCS-IP). Hmm, agak ribet yaah dengernya?? Jadi singkat ceritanya begini:

Selama kurang lebih 8 hari nge'camp' di tambak yang panasnya minta ampun kalau siang dan kalau malam nyamuknya minta maaf banyaknya, tugasku sebagai volunteer lapangan adalah membantu tim WCS untuk survei flu burung yang objeknya adalah burung pantai (makanya lokasinya di tambak yang dekat laut). Siang hari pasang jaring, malam harinya patroli kalau ada burung yang nyangkut. Trus kalo ada yang nyangkut, ditangkep, dibawa ke lab (gubuk kecil yang dijadiin lab sementara). Nah trus di dalam lab, si burung diinterogasi, eh gak ding, tapi ditimbang, diukur panjang badan, paruh, sayap, dll, lalu diambil sampel darahnya dan sampel usapan kloaka. Terakhir sebelum dilepas (iya donk harus dikembalikan lagi ke alam), si burung dipasang'in bendera kecil di kakinya dengan warna dan kode tertentu, kemudian dia lulus dan bebas lagi (wah hebat aku masih ingat detailnya).

Dibayar? Iya tapi gak pake duit. Saat itu mungkin aku hanya merasa senang karena ilmu biologiku terpakai, dapat teman baru, dan pengalaman yang benar-benar baru. Namun apa yang kudapat setelah itu tidak pernah terbayang sebelumnya.

Jadi saat itu konsep volunteer yang pertama kali tersusun dalam kepalaku adalah - mereka yang secara sukarela (rela dan senang hati) memberikan tenaga, pikiran, dan waktu yang dimiliki secara sadar karena mereka mau dan mampu demi tercapainya sebuah tujuan. Hal yang harus digaris bawahi adalah 'tanpa pamrih dan imbalan', kalaupun ada imbalannya itu adalah bonus dan apresiasi atas komitmen kita. Dan bonus apa yang kita dapat seringkali lebih besar daripada yang pernah kita bayangkan. Utopis? nggak lah, karena aku sudah mengalaminya sendiri.

Lalu sejak saat itu sepertinya kata 'volunteer' gak mau pergi jauh-jauh dariku. Tahun 2008 aku ke Jakarta dan secara tak sengaja 'kecemplung' di sebuah komunitas lingkungan berbasis volunteer bernama Jakarta Green Monster (JGM) dan dipercaya menjadi koordinator volunteer yang (secara sukarela) mengurus kurang lebih 300 volunteer JGM dengan berbagai kegiatan. Sempat stress juga sih memang tapi gara-gara menjadi volunteer itu, aku lalu diterima di KEHATI, salah satu NGO besar di Indonesia, dipercaya untuk mengelola sebuah komunitas anak muda bernama Teens Go Green, tanpa wawancara dan tak terasa sekarang sudah 3 tahun aku bekerja. Itulah yang namanya bonus.

Tahun 2009 lalu aku juga berkesempatan terbang ke Belanda karena buah hasil aktif ber'volunteer di Piagam Bumi (Earth Charter International), dan sampai sekarang aku dipercaya untuk menjalankan posisi sebagai koordinator tim pengelolaan volunteer. Bonus juga kan :) dan itulah nilai lebihnya.

Menjadi volunteer membuatku bisa bertemu dengan banyak orang, kenal berbagai jenis karakter, personality, maupun profesi. Satu hal yang tak kalah penting ketika menjadi volunteer adalah -- Kita belajar berkomitmen, menjadi tahu siapa kita, dimana minat kita, bisa apa kita, dan bagaimana kita bisa mengembangkan keahlian yang kita miliki.

Kita tak hanya belajar bagaimana menghargai orang lain namun juga diri kita sendiri karena sekecil apapun yang kita berikan, bisa jadi hal kecil itu merupakan sesuatu yang begitu besar di mata orang lain.

Ada cerita inspirasi lainnya?? Yuuk berbagi..

Selamat Hari Relawan Sedunia :)
(Senin tengah malam, 5 Desember 2011)

Inspirasi lain tentang volunteer:
http://nationalgeographic.co.id/lihat/berita/2018/penelitian-menunjukkan-relawan-lebih-panjang-umur
http://lifestyle.kompasiana.com/catatan/2011/10/18/yuk-kita-sharing-tentang-relawan/
http://www.kabarindonesia.com/berita.php?pil=8&dn=20061206072212
http://www.wikihow.com/Volunteer
http://matadornetwork.com/bnt/10-reasons-why-volunteering-is-better-than-traveling/

Monday, December 5, 2011

Bloggers, how do you silence your inner critic?

a nice blogging tips from Blogger:

It happens to all bloggers -- you’ve got your cup of coffee, your laptop is fully-charged, and you’re feeling ready to bust out the day’s blog post.

You write your first sentence, and cringe.
Delete.
You try again.
Delete.

For every step forward, you take one step back. Need a way to silence your inner critic?

Here’s a tip:
Try dimming the brightness on your computer until you can’t see the screen, and write away, uncensored! You can always save your post as a draft, and edit it later.


Bloggers, how do you silence your inner critic?

Thursday, December 1, 2011

Go to The Past

Kalau kamu punya mesin waktu, ke masa apa kamu akan pergi?

Masa depan? Ya, mungkin itu yang akan dijawab oleh sebagian besar orang.
Siapa sih yang tak ingin tahu bagaimana dan seperti apa nasibnya kelak di masa depan?

Tapi kalau aku, tanpa pikir panjang lagi aku akan menjawab 'masa kecilku', karena bagiku masa kecil lebih menyenangkan untuk kembali terulang. Terutama bertemu kembali dengan orang-orang tercinta yang kini sudah tak bisa aku temui lagi adalah hal yang amat aku rindukan.

Seandainya masa kecilku bisa kembali terulang, entah barang 1 atau 2 hari atau bahkan dalam hitungan jam atau menit, bisa bertemu dengan Bapak, Embah (Oh God, I'm missing'em so much) atau sekedar mengucapkan terima kasih atau maaf.. melakukan kembali segala hal yang menyenangkan saat aku masih kecil seperti bermain pistol air di dalam bak mandi sampai bikin rumah banjir, bisa merengek minta gendong kalau capek jalan kaki, mecahin akuarium trus cukup pasang muka 'mewek' untuk meloloskan diri dari rasa bersalah, atau kalau ketiduran di depan televisi pasti ada aja yang 'ngangkat' ke kamar (coba sekarang, pasti dibangunin sambil ditendang-tendang, hehe).

Kerinduan itu selalu saja datang saat diri ini jenuh dengan 'beban' masa dewasa. Namun bukan berarti tak mau jadi dewasa, karena banyak hal dari masa kecil kita yang mungkin tak kita sadari merupakan suatu hal yang membentuk 'kita' sekarang.

I wanna go to the past to face my today's life..

...
And I'll forget the world that I knew
But I swear I won't forget you
Oh, if my voice could reach
Back through the past
I'd whisper in your ear

Oh darling, I wish you were here

(Vanilla Twilight - Owl City)

Jumat, 1 Desember 2011, 0:43 am, gerimis dan ditemani alunan 'Vanilla Twilight' nya Owl City..

Tuesday, October 18, 2011

Iseng bikin-bikin, iseng-iseng 'ngukir' kertas

Sambil ngetik laporan and dengerin 'Talking to The Moon'nya Bruno Mars, aku iseng-iseng corat coret gambar pohon di selembar kertas bekas.. Tapi ternyata aura iseng'nya berlanjut dengan mengambil tumb-tack lalu menggoreskannya ke pohon yang aku gambar tadi..


And dalam hitungan menit.. tadaaaa..




Akhirnya acara iseng-iseng ini berhadiah juga.. :D

jadi kesimpulan acara iseng-iseng berhadiah hari ini..

Ternyata nggak hanya kayu yang bisa diukir and dipahat.. kertas juga bisa lhoo.. teknik ini nama kerennya 'Paper Sculpture' yang juga merupakan salah satu teknik Kirigami atau Seni Menggunting Kertas.

Lalu setelah itu, mau diapain lagi nih ukiran kertasnya?? tunggu postingan selanjutnya.. :)

Hasta pronto amigos.. :)

Dimuat juga di http://bikinanjari.blogspot.com/2011/10/iseng-bikin-bikin-iseng-iseng-ngukir.html

Wednesday, October 5, 2011

Online Launch of Rio + 20 Global Youth Music Contest, 5th Oct. 2011 (Live from Vienna UN 18:45 + 2 GMT or 16:45 GMT)



Source: http://glocha.info/index.php/latest-news/171-online-launch

The Rio+20 Global Youth Music Contest is a global competition for young people organized by the International Association for the Advancement of Innovative Approaches to Global Challenges (IAAI) with a wide number of partners and youth networks on the occasion of the 20th anniversary of the United Nations Conference on Sustainable Development (Rio+20 Earth Summit) to be held in June 2012 in Brazil.

Rio+20 Global Youth Music Contest encourages youth to express their hopes, concerns and thoughts on future of our earth through the universal language of music as a powerful expression that incites commitment for sustainable development. The contest will collect musical messages from global youth exploring global solutions for sustainable development and the winners will win a trip to Rio de Janeiro to attend the Rio+20 Earth Summit in June 2012 and make the voices of global youth heard through their music.

After a very intensive preparatory workshop with 30 global youth representatives from all around the world in Maria Loretto palace in Klagenfurt am Wörthersee (Austria) September 12-16 (see press release for details http://www.glocha.info/index.php/latest-news/165-press-rioplus20songcontest) and presentation of the initiative at international conference "Knowledge, Youth and Global Commons" http://www.uncsd2012.org/rio20/index.php?page=view&type=13&nr=372&menu=27 the initiative will be presented online to a global audience (5th Oct. 2011 Live from Vienna UN 18:45 + 2 GMT or 16:45 GMT) in cooperation with UN Information Service Vienna and Earth Charter International e-learning platform.

For further information please visit: http://glocha.info/index.php/latest-news/171-online-launch

Young People Declare Green Economy Crucial to Earth's Future

Source:
http://www.ens-newswire.com/ens/oct2011/2011-10-01-01.html

BANDUNG, Indonesia, October 1, 2011 (ENS) - Young people from 100 countries and all regions of the world today declared their commitment to fast track a future Green Economy to heal and support the planet.
More than 1,200 delegates, ages 10-24, are attending the Tunza International Children and Youth Conference on the Environment in Bandung, hosted by the United Nations Environment Programme, UNEP, with other UN agencies, NGOs and private sector partners.

The word Tunza means "to treat with care or affection" in Kiswahili. The Tunza Youth Strategy, adopted in 2003 by UNEP's Governing Council, is a long-term strategy to engage young people in environmental activities and in the work of UNEP.

"As children, we can plant trees, clean rivers and beaches, but we cannot stop industries from polluting our rivers, we cannot force them to adopt a green economy. We want policies and laws that will make industries sustainable," said Indonesian 14-year-old Adeline Tiffanie Suwana.

The event was capped by the Bandung Declaration, released today, that finalizes the requests of children and youth to governments attending the Rio+20 conference in Brazil next June.

"The trends and science tell us that we cannot wait another generation (until a Rio+40) before we act ... the Green Economy is our only future," the Bandung Declaration states.

Many of the delegates to the Tunza conference expressed concern about jobs - jobs that are fulfilling, worthwhile, decent and contribute to an acceleration of sustainable development.

UNEP says nearly 40 percent of the world's unemployed, over 80 million people, are between the ages of 15 and 24.

The Bandung Declaration states, "In the next 10 years, as the world's population passes seven billion, we need to provide jobs for more than one billion young people - employment that will both enable them to live productive and worthwhile lives and to contribute to the transition to a just Green Economy."

Young people call the Green Economy "the only integrated framework that is truly sustainable ... placing human well-being, social equity and environmental protection on equal footing."

Daniel Isfer Zardo, a 24-year-old from Curitiba, Brazil, said access to green jobs should be at the heart of the sustainability debate.

"We have to look at our communities, our society, our environment, and realize that we cannot reduce poverty or protect the environment without green job opportunities, especially for young people. This is something that policy makers must consider, if we want the Green Economy to take off," Zardo said.

UNEP Executive Director Achim Steiner, who attended this week's meetings and debates, said, "Throughout the past week, the voices of 1,200 young people have spoken with passion and eloquence here in Bandung. Their positive vision, extraordinary energy and creative solutions must be part of the dialogue on the Road to Rio +20 conference next year. Representing half of the world's population, it is vital that their efforts and inputs are not overlooked."

"Too many of our youth feel a sense of powerlessness and frustration with the 'way things are,'" Steiner said. "Leaders should listen more carefully and attentively to them and ensure that their willingness to become involved is supported."

"Not only do young people have ideals, solutions and energy but they are often free from some of the finger pointing, political gamesmanship and vested interests of the past that can hijack a fresh future," he said.

"The youth gathered in Bandung is the best antidote to a world which continues to rationalize mass unemployment, poverty and environmental destruction in the name of economic progress - and part of the best hope for a transformational Rio+20," Steiner declared.

The Bandung Declaration states that the Rio Earth Summit of 1992, during which several landmark environmental documents on climate change and biodiversity were agreed, was "transformative."

But the warning signs that were debated there have become the realities of today, the Declaration notes. It urges governments to move swiftly and decisively towards developing national green economy transition plans.

In the Bandung Declaration the young Tunza Conference delegates say that over the next nine months to Rio+20 they will:

Lobby their governments to make Rio+20 Earth Summit a top priority.
Adobt more sustainable lifestyles and reduce their ecological footprints.
Educate their communities and raise awareness about sustainable production and consumption.

Support the work of young scientists and entrepreneurs that is geared towards Green Economy solutions.
Contribute to the global, regional and national discussions on sustainable development.

Indonesian Environment Minister Professor Gusti Muhammad Hatta said, "The Bandung Declaration articulates in specific terms the policies and actions that young people of the world believe should be at the heart of the Rio+20 agenda. We are pleased Indonesia played host to this important event, and I hope we succeed in carrying the message of future generations to world leaders."

In conjunction with the opening of the Tunza Conference on September 27, the first City Forest in Bandung was inaugurated. Children released birds into the forest as part of the inauguration ceremony.

A love of walking through forests in her home country of the Philippines inspired the winning entry of 13-year-old Trisha Co Reyes in UNEP's 2011 International Children's Painting Competition on the Environment. Reyes' painting was selected over art submitted by 600,000 other young people.

Reyes' painting shows a young girl pulling back a grey curtain covered in images of dying trees in a polluted landscape, to reveal a colorful forest filled with abundant wildlife. She said the painting is an appeal for people to appreciate the value of forests and to encourage them to plant trees.


Artwork by Tisha Co Reyes of the Philippines took first place in UNEP's 2011 International Children's Painting Competition on the Environment (Image courtesy UNEP)

"My painting shows two sides; a good and sustainable forest and the causes of forest destruction," said Reyes.

"Forests are essential for life on Earth, but the destruction of the forest has become a worldwide problem," she said. "We must treasure the Earth's greatest biological treasure, so that we will always have forests in our lives."

Reyes won US$2,000 in prize money and an all-expenses-paid trip to the Tunza International Children and Youth Conference on the Environment in Bandung, where she was formally presented with her award.

The Bandung Declaration will be communicated to the Rio+20 Conference by the Government of Indonesia and the United Nations Environment Programme by the deadline for submissions of November 1, 2011.

Rio+20, the UN Conference on Sustainable Development will be held in Rio de Janeiro, Brazil, on June 4-6, 2012. For more information, click here.

Monday, September 5, 2011

We're In This Together

We're In This Together
Five reasons why young people are needed to solve the climate crisis.

By Lisa Marika Jokivirta, Doctoral Candidate, Finnish National Graduate School of Environmental Social Sciences, and Dominic Stucker, Coordinator, Sustainability Leaders Network

We were recently blown away by a young woman from Siberia who singlehandedly took on a group of white-haired experts on climate change. The group of scientists were lauding the use of GPS in monitoring land use change when this young woman politely raised her hand.

“But what use is the GPS to poorer rural communities? The reindeer herders of my native Sahka Republic already know their land. Why develop a dependency on yet another piece of technology, when it seems to me that there are more important development issues at hand?”

Silence around the table; one of those silences that speaks louder than words. Suddenly, this twenty-something year-old defies all the connotations that might come with her “youth” status. She is not apathetic, inexperienced or naïve. She has seen the direct impacts of climate change on her homeland and knows the finger has been pointed in the wrong direction for too long. She doesn’t belong to the almighty “old boys club,” but that is precisely her greatest asset. She also isn’t scared to take them on.

And this young woman from Siberia is not alone. She is part of a larger, global body of young people—students, graduates, researchers, educators and environmental activists between 18-25 years old—who are taking on the world.

Some are even younger. At 15, Mohamad Axam Maumoon of the Malidives was selected from among participants in the Children’s Climate Forum, organized by UNICEF and the City of Copenhagen to participate in the 2009 UN climate change negotiations. In this role, Axam was interviewed by radio host Amy Goodman of “Democracy Now!” Concerning the impacts of climate change on vulnerable countries, cultures and peoples, he pointedly asked listeners and negotiators: “On the basis that you know what you are doing is wrong, and you can see that the victim is begging for mercy … would you commit murder?” Reminiscent of then 12-year-old Severn Cullis-Suzuki’s impactful speech at the 1992 Rio Earth Summit, Axam represents the first of “all generations to come” that she invoked.

If you think we should include young people for tokenistic purposes, think again. There is an unprecedented need to engage them and collaborate across generations for effective climate action. Here are five reasons why.

The numbers speak for themselves. There are more than 1.2 billion people under the age of 25. If they all formed a country, they would be the second largest one in the world. For those who ask why we should take on board their needs, experiences and views, we instead ask: How could we not? There is great power in numbers; and it will be necessary and beneficial to include young people in the mobilization efforts for effective climate change mitigation and adaptation. This is particularly true in the Global South. Almost 90 percent of the world’s young people live in poor countries, those least responsible for and most adversely impacted by climate change. The educational attainment of young people, their decisions about lifestyles, sexual behavior and childbearing, and the transmission of ecological values, knowledge and practices have profound effects on their own lives and on generations to come.

The green economy is largely in young people’s wallets. Young men and women constitute close to one-fifth of the world’s population and their combined purchasing power translates into significant market control. Youth in the U.S. spend or influence the spending of an estimated $300 billion per year, or one-third of all consumer expenses. It would be a mistake not to include young people in the design and implementation of sustainable lifestyles campaigns and awareness raising efforts. Beyond consumption, young people need to be encouraged to take up green jobs. This can simultaneously address unemployment and disenfranchisement among the large youth demographic, and turn linear production systems into sustainable cycles. The UN Environment Program estimates the global market for environmental products and services will double by 2020.

Science alone hasn’t been the solution. Young people and future generations have the most at stake in the climate policy debate. Until now, science-based arguments alone have not produced strong policies. Widespread appeal from young people could make policy-makers reframe their interests in the spirit of intergenerational responsibility and respond with more meaningful climate action. Data coupled with narrative—science with story—may help inspire sound climate policy. Youth represent and can articulate that story, a story that bridges into a future that many current policy-makers will never experience. In so doing, young professionals should not remain outside of decision-making processes but get involved in environmental governance.

Young professionals are a largely untapped resource. Globally, there is a largely untapped resource base of young professionals—highly educated students, educators, and environmental and social activists who want to get more involved. At Earth Charter International, the Costa Rica-based sustainability NGO where we both previously worked, the volunteer-based youth program quickly became the most active arm of the organization. Young people from around the world took initiative to translate policy documents, organize climate rallies, launch tree-planting programs and inspire other volunteers to act both online and on the ground—a diverse range of climate change action at multiple levels of impact. We see similar enthusiasm and talent among young professionals in the International Union for Conservation of Nature’s Commission on Education and Communication, where we volunteer as members of the Young Professionals Leadership Team.

They still think outside the box. Perhaps the greatest power of young people is their tendency towards creativity, innovative thinking and not simply accepting older ideas. Like adults, not all young people are destined or even interested in becoming sustainability leaders. But today’s youth are perhaps the most technologically savvy, socially connected group in history; and their power to envision a sustainable world, identify high leverage strategies, mobilize individuals and affect positive change should not be underestimated. The point is not to train young people to work within the system. The challenge is to open up new spaces for them to share their unique perspectives and transform the systems they have inherited.

According to Albert Einstein, “No problem can be solved by the same level of thinking that created it.” Perhaps this can be extended to question why the “old boys club” that is largely responsible for our present socio-environmental crises remains the dominant voice at the climate policy table. Opportunity lies in cultivating young people’s abilities to engage in systems thinking and analysis, coupled with visioning new ways of being and doing that bring balance to our relationships with one another and our environment. We must give each other permission to be creative and experiment, make mistakes and learn our way together into a sustainable future.

The good news is many organizations, corporations and governments are waking up to the potential of young people to contribute to climate action. Much work, however, remains. The rights and decision-making capacities of young people remain largely unrecognized and they are often denied participation in (particularly higher-level) governance processes where their unique perspectives and innovative ideas could help shape more effective policies.

This is a defining moment, a defining opportunity. We encourage you to ask yourself what your organization is doing to engage young people in climate change action. What opportunities might exist for increasing youth engagement and intergenerational partnership?

The authors can be contacted at lisa.jokivirta@gmail.com and dominic.stucker@gmail.com. More information on the IUCN’s related work is available at http://intergenerationalpartnership.wikispaces.com

Source:
http://www.interaction.org/md/sample-article-power-of-prevention

Friday, August 12, 2011

Kaum Muda, Kaum Perubahan

12. b. Menghormati dan mendukung generasi muda dalam masyarakat kita, membuat mereka mampu memainkan peran penting mereka dalam menciptakan masyarakat yang berkelanjutan. -Piagam Bumi-


Hari ini, 12 Augustus merupakan Hari Pemuda Internasional dengan tema tahun ini adalah "Change Our World". Hari Pemuda merupakan suatu hari yang diperingati untuk menarik perhatian pada isu-isu kaum muda di seluruh dunia. Dimulai pada tahun 2000, Hari Pemuda Internasional dirayakan pada tanggal 12 Agustus setiap tahun.


12 Agustus tahun ini juga menandakan berakhirnya Tahun Pemuda Internasional yang telah berlangsung satu tahun yang lalu sejak 12 Agustus 2010. Tahun Pemuda Internasional 2010-2011 ini merupakan yang ke-25 sejak Tahun Pemuda Internasional yang pertama pada tahun 1985. (Wah, ternyata seumuran dengan aku.. :D)

Tema Hari Pemuda Internasional tahun ini adalah "Change Our World" yang merupakan suatu panggilan untuk menginspirasi inisiatif pemuda di semua tingkatan dengan gagasan bahwa upaya-upaya di tingkat lokal dapat memiliki dampak global.

Yup, kita sebagai pemuda memang seharusnya memiliki ide-ide yang sanggup membuat suatu perubahan. Bahkan sudah sering didengungkan kalau "pemuda adalah agen perubahan" karena pemuda memegang peranan yang sangat penting.

PEMUDA, BUKAN MANUSIA BIASA

Percaya atau tidak, kita semua adalah sebuah kekuatan. Dari zaman baheula sampai sekarang, yang namanya anak muda itu memiliki potensi kekuatan yang luar biasa. Dunia dan perubahannya dibentuk oleh pemikiran dan semangat yang menggebu-gebu dari anak-anak muda seperti kita, termasuk juga tren dan perubahan dahsyat yang sekarang melanda planet ini.

Coba kita tengok sebentar sejarah bangsa kita Indonesia, peran pemuda begitu dominan dalam melakukan perubahan di negeri ini. Dimulai dari kebangkitan nasional yang menandakan mulai tumbuhnya rasa nasionalisme, sumpah pemuda yang menjadi cikal bakal persatuan Indonesia, kemerdekaan Republik Indonesia, tumbangnya orde lama, lahir dan tumbangnya orde baru hingga lahirnya orde reformasi. Semua terjadi karena peran pemuda yang sangat tinggi dan berpengaruh pada saat itu.

Nah, sekarang coba deh kita amati masa sekarang ini. Siapa sih yang tidak tahu yang namanya Facebook? Situs pertemanan fenomenal yang mengguncang peradaban manusia dan menciptakan era komunikasi baru yang nggak pernah dibayangkan sebelumnya? Tahu kan siapa yang menciptakannya? Ya, Mark Zuckerberg, seorang anak muda berusia 24 tahun. Atau siapa yang menciptakan Google? Search engine terbesar yang menjadi rujukan kamu semua setiap kali mau mencari informasi di internet. Google diciptakan oleh Sergey Brin dan Larry Page ketika mereka berusia 25 tahun.

Kekuatan dan potensi yang ada didalam diri anak muda seperti kita menjadikan kita sebagai Generasi Spesial yang menjadi perhatian dan sasaran banyak orang. Namun banyak anak muda yang tidak sadar akan hal itu. Lihat saja iklan yang tiap hari muncul di TV, hampir semua isinya menjadikan kita sebagai target untuk membeli produk mereka. Mulai dari produk komestik, fashion, makanan, handphone, dll.

Ya, Kita diperebutkan! Bahkan ada prinsip yang mengatakan bahwa, “Siapa yang mampu menguasai anak muda dan menggerakkan meraka, ia akan menguasai dunia”. Bung Karno pun pernah berkata, “Berikan padaku sepuluh orang pemuda, akan aku guncang dunia”. Hal ini berarti bahwa pemuda identik dengan orang yang enerjik dan cerdas, sehingga pemuda bukanlah generasi yang biasa.

TAHUKAH KAMU BERAPA BANYAK JUMLAH PEMUDA DI DUNIA?

Sebanyak 1,8 milyar populasi di dunia adalah pemuda atau setengah dari populasi manusia di dunia adalah pemuda berusia di bawah 25 tahun. Sementara itu jumlah populasi remaja berusia 10-19 tahun di dunia mencapai angka lebih dari 1,3 milyar dan 85% diantaranya hidup di negara berkembang.

Di Indonesia, berdasarkan data Proyeksi Penduduk Indonesia Tahun 2005-2025 yang dilakukan oleh Badan Pusat Statistik (BPS), jumlah pemuda berumur 15-35 tahun pada tahun 2009 adalah sebanyak 62,77 juta jiwa sedangkan pada tahun 2011 meningkat menjadi 62,92 juta jiwa atau sekitar 31,46% dari total penduduk Indonesia. Angka-angka ini bisa menjadi sebuah potensi atau bahkan malah menjadi masalah bergantung bagaimana cara kita menyikapinya.

Sekali lagi.. Anak muda seperti kita memiliki kekuatan dan potensi yang besar. Coba bayangkan apabila pemuda di Indonesia yang jumlahnya lebih dari 30% dari jumlah total penduduk Indonesia bisa memanfaatkan potensi dan kreativitasnya dengan baik, pastilah akan tercipta suatu perubahan yang sangat besar dan positif. Namun sebaliknya, apabila pemuda di Indonesia bersikap malas-malasan dan tidak produktif maka TIDAK AKAN tercipta suatu perubahan positif.

Hal ini sudah dibuktikan dengan data dari BPS tahun 2011 yang menyatakan bahwa sebanyak 60,5% pemuda usia 16 tahun hingga 20 tahun di seluruh provinsi di Indonesia tidak memiliki pekerjaan tetap, atau pengangguran. Jika tak segera dilakukan langkah-langkah tepat, angka pengangguran ini akan terus meningkat dan akan menjadi sumber persoalan sosial di masyarakat. Tuh, miris banget kan?

Sebagai anak muda, tentunya kita nggak mau kan melihat generasi kita tumbang satu persatu hanya karena nggak tahu kalau sebenarnya hidup mereka penuh potensi untuk menjadi seseorang yang luar biasa yang mampu membawa perubahan hidup yang besar baik bagi dirinya maupun masyarakat sekitar.


Jadi tunggu apalagi.. Jadilah muda untuk mengubah!
(Putri Ayusha)

“If you think you’re too small to make a difference, you have never been in bed with a mosquito!”– Anita Roddick, founder of The Body Shop -

(Dari berbagai sumber)

Thursday, August 11, 2011

“Change Our World,” UN Secretary-General Ban Says On International Youth Day

Dear Young People..

Tomorrow (August 12) is International Youth Day (IYD)!!
“Change Our World” has been chosen as the theme for IYD 2011. It is meant to inspire youth initiatives all over the world to make a wave and have a global impact.

Check this article below, taken from AsianScientist magazine to know what UN Secretary-General Ban Says On International Youth Day..

---

“Change Our World,” UN Secretary-General Ban Says On International Youth Day

BY JULIANA CHAN
AUGUST 10, 2011

AsianScientist (Aug. 10, 2011) – “You have the opportunity to change our world. Seize it.” These are the words of UN Secretary-General Ban Ki-moon for International Youth Day, to be observed on August 12 this year.

August 12 also marks the end of the International Year of Youth, and the 25th Anniversary of the first International Year of Youth. Its theme, “Change Our World”, was chosen to express the level of impact that young people strive to achieve, and also to inspire youth towards these goals.

However, the United Nations World Youth Report 2010 presents a sobering report on Asia’s youth.

Individuals aged between 15 and 24 currently number 1.2 billion and approximately 18 percent of the global population. The vast majority of them, or 62 percent, live in Asia. By 2050 however, the proportion of youth living in Asia is expected to decline to 53 percent.

Of these youth in Asia, approximately 84 percent of them live in countries where at least one third of the population subsists on less than US$ 2 per day, based on World Bank 2007 statistics.

Unemployment is a pressing issue among this demographic. Globally, youth unemployment stood at 12 percent in 2007, or three times the adult rate. Worryingly, in Southeast Asia and the Pacific, youth unemployment rates was six times those of adults.

For the vast majority of youth living in developing countries, unemployment rates tell only part of the story. Jobs, when available, are non-secure, low-wage, and in agricultural industries.

Education is another essential element in the transition to adulthood. Although the global youth literacy rate increased from 84 percent during the period 1985-1994 to 89 percent during the period 2000-2006, progress has been uneven, with UNESCO reporting youth literacy rates below 80 percent in parts of Asia, and secondary enrollment levels as low as 16 percent in parts of Asia.

Large disparities in educational quality and access also exist within countries owing to factors such as income, location, gender, and ethnicity.

Recognizing these issues, the UN Secretary-General urged private organizations, governments, and the international community to “invest in our youth”. He also recognized the ability of youth to rise up to meet the challenges they faced.

Far too many of the world’s more than 1 billion young people lack the education, freedom and opportunities they deserve. Yet, despite these constraints – and in some cases because of them – young people are mobilizing in growing numbers to build a better future,” he said.

Reap strawberries in Cibodas

(August, 07, 2011) After making process of KEHATI Award promotional video at a nursery in Cibodas, I and my friends found a time to take a peek at a strawberry park near the location.

DSC00085

At this park, we can buy strawberries by picking it up from its trees. To do that, the gardener carried each of us with a basket and scissors.

DSC00095

Then we started to pick the strawberries by cutting with scissors. After almost 30 mins walking around among the strawberry plant sacks, I and my friends just reaped up to 15 strawberries fruit.

Then we decided to weigh our strawberries together. 1 kg of strawberries equal to 50.000 rupiahs. But our strawberries didn’t reach 1 kg, it was just 0,5 kg. The gardener then wrapped the strawberries and grouped it into 4 small boxes.

DSC00101

Anyway, we reaped in joy.. Open-mouthed smile

More pics..

DSC00087DSC00088DSC00090DSC00094DSC00099DSC00100

Tuesday, July 26, 2011

Baluran in Me..

Baluran, Baluran..
Finally we met..



I went there on last 13-17 July 2011 to participate event 2nd Annual Birding Competition with Teens Go Green, Transformasi Hijau, and Jakarta Birdwatcher Society.



Baluran is one of National Park in East Java. It's also well-known as the Africa of Java 'cause it's dominated by Savanna ecosystem.

Baluran's biodiversity was really dazzling me. Deer is the one you can often observe in Savanna, sometimes also we can see bulls, if you're lucky enough.. :D And birds, of course, were our targeted object on this event.



These following pics are the random things about Baluran I should never forget..


Truck, was the vehicle that took us to Bekol (our camp area) from front gate of national park office. it reminds me to the similar journey in Meru Betiri National Park (other national park area in East Java), but the road in Meru Betiri was more wavy than Baluran, We were shaken a lot on the truck.


our favorite toilet chambers.. with its open-air view, we could shower (it really had shower!) under the beautiful open sky.. :) very nice!


Oriental pied hornbil taken by Digiscoping technique. I saw this beautiful bird for the first time in 2006 when i went to Alas Purwo National Park, also other national park area in East Java. And after 5 years, I was so glad to see them again.. :D


With strings of bull skulls, and I'm still wondering, why didn't I see any deer skull?


Footprint of wildcat?? Hmm, I guess so.. :)


Bama Beach, the other beautiful site in Baluran..
When I was in university.. My friends, who took Aquatic Ecology Laboratory Work subject, always visit Bama Beach in Baluran for learning Macro-invertebrate. Since i didn't take the subject, I had no chance to come to Baluran. But, finally I made it.. :D Yeay!

Tuesday, June 7, 2011

Di antara desakan dalam kereta

Naik KRL Ekonomi ternyata bisa menyenangkan juga.. Meskipun bagi beberapa orang, mereka lebih menyukai naik KRL Ekonomi AC atau Express karena lebih aman, lebih cepat sampai, dan tidak terganggu dengan lalu lalang pedagang (asalkan jadwal kereta tidak ada gangguan )

Namun di lain sisi, justru hal-hal itulah yang seringkali membuatku tersenyum kecil diantara ‘riuhnya’ desakan penumpang ketika berada di KRL Ekonomi..

Contohnya saja seperti promosi ‘kreatif’ para pedagang untuk menjajakan barang dagangannya yang tak jarang dibumbui dengan kata-kata lucu…

*******
Waktu itu, aku sedang menuju bogor. Dari belasan penjual yang lalu lalang di belakang punggungku, ada seorang penjual yang tiba-tiba menarik telingaku...

"Selamatkan Indonesia. Tanah Air Indonesia sedang terancam bahaya. Bahaya yang lebih besar dari penyakit demam berdarah, lebih berbahaya daripada pornografi…” kurang lebih begitulah kata si bapak penjual berulang kali. Seketika dahiku berkerut mencoba menangkap maksudnya..

“…bahaya tikus sedang merajalela. Gara-gara tikus, Indonesia jadi bobrok.. Indonesia gak maju-maju gara-gara tikus. Krisis pangan gara-gara tikus. Tabung gas meledak gara-gara digigitin tikus. Waspadalah… bla bla bla” Aku lupa bagaimana persisnya kata-kata bapak penjual itu, dan akupun masih bingung sebenarnya dia jualan apa sih??

Sampai akhirnya dia berkata lantang “…makanya cepat basmi tikus-tikus .. cukup dengan Rp. 5.000 maka gak akan ada lagi tikus-tikus yang mengganggu…” oalaaah.. jualan obat tikus toh.

*******

Suatu ketika juga pernah, waktu itu kereta sangat penuh dan aku hampir tak bisa bergerak. Pedagang pun tetap gigih lalu lalang menjajakan dagangannya yang tentunya membuat ruang makin sempit.

Suara pengamen pun terdengar silih berganti, dan tak lama kemudian terdengar suara anak kecil merengek-rengek meminta belas kasih..

“…pak, bu, kakak, tolong donk kasih seratus, dua ratus, seikhlasnya…”

Suaranya yang keras dan agak serak cukup terdengar, tapi aku tak bisa melihat sosoknya karena posisiku yang lumayan terpojok.

“… om kasihan donk om, seratus dua ratus gak papa…” dia rupanya sedang merengek ke seorang bapak-bapak yang berdiri gak jauh dari belakangku.

lalu tiba-tiba si anak itu berkata, “…ayolah om, masak gak kasian… saya sudah tiga hari gak makan…” dengan suaranya yang cukup keras, dan spontan semua penumpang di dalam satu gerbong dengan kompak langsung menyahut, “…oooooooooooh (nada prihatin)” dan setelah itu semuanya langsung tertawa.

Namun setelah itu entah kemana si anak tadi, karena tiba-tiba sudah tak terdengar lagi rengekannya.

*******

Lalu, bagaimana dengan anda? adakah kisah yang lain?
Selamat Berkereta.. :D

Tuesday, May 24, 2011

ACT NOW!!: International Day for Biological Diversity @ Pulau...

Teens Go Green (TGG) Jakarta was celebrating the Int'l Day for Biological Diversity by doing some activities at Pramuka Island. They learned about biodiversity of coastal ecosystem such as: mangrove, seagrass, and the beauties of coral reef in the ocean.

TGG learned together with the Indonesian Biodiversity Foundation, PT. Pembangunan Jaya Ancol, and United Nations Information Center (Jakarta). This activities was facilitated by the Indonesian Coral Reef Foundation.

This link below is article written by United Nations Information Center (Jakarta).

ACT NOW!!: International Day for Biological Diversity @ Pulau...: "Setelah kelompok tengah dan hulu berkegiatan di taman kota dan DAS Cisadane untuk mengamati lebih jauh tentang keanekaragaman hayati ekosist..."

Going Green, Step by Step

Jakarta Journo: Going Green, Step by Step
by: Armando Siahaan

When it comes to becoming more environmentally friendly, the jargon we often hear usually revolves around notions such as sustainable development, deforestation moratoriums or war on illegal logging. But the battle to save the environment should also take place on a more personal level.

I recently took a trip to Shanghai, China. For some, the nation evokes images of overpopulation, relentless industrial activity and skies hazy with pollution. Well, those impressions are not entirely untrue, but some of my experiences in the country showed me that the Chinese are in fact trying to be more environmentally friendly.

As Chinese food is known for its colorful combinations of oil, fat and spices, it was only natural that I had to make regular short trips to the toilet to unload the amount of pork and Tsingtao beer I imbibed during my trip.

One time, my stomach was truly on red alert. As I rushed into the toilet cubicle ready to drop the bomb, so to speak, I was extremely agitated to find out that there was no toilet paper. I eventually figured out that in some malls and other public buildings, you’re supposed to buy a pack of tissues outside the restroom. The same rule applies in some restaurants. The idea, I assumed, is to make people think twice before they waste tissue paper.

A similar incident occurred when I was shopping at a minimart, where I was lured to buy a selection of the various pork-flavored snacks on offer — something that I wouldn’t normally find in Indonesia. After I paid for the snacks, I patiently waited for the cashier to hand me a plastic bag. I had bought quite a lot of items, and unless I miraculously grew a few extra hands, I knew wouldn’t be able to carry them all. But she didn’t give me one.

Unable to speak Chinese, I pointed to the plastic bags behind the counter. As I was putting my purchases inside the bag, the lady pointed to the cash register, asking me to pay an additional 50 yuan. I wanted to protest her Uncle Scrooge-like policy, but the only Chinese phrase I have really mastered is wo ai ni (I love you), and I knew that wouldn’t get me far in this situation.

Initially, in both cases, the whole thing really ticked my nerve. But it was at moments like these that I experienced one of my rare “green” epiphanies. I remembered a similar awakening that occurred back in my homeland.

When my office was situated inside a mall, I always began my day by buying a piece of bread for breakfast.

At some point, I realized that I was going through cycles of illusory wealth, thinking that my wallet was thick because I had a lot of money, when in fact it was actually stuffed full of receipts from the bread store.

So every once in a while, I found I had to clean out my wallet, not only from those bread receipts, but from other ones recording various purchases I had made throughout the week.

Eventually, a number of questions popped into my mind. Is it really necessary for all these stores to automatically print out rolls and rolls of paper just for receipts? How many trees must we cut down in order to make sure that store customers get their receipts?

Some customers do need receipts for reasons such as reimbursement or personal accounting. But for some people, like me, all these receipts from relatively insignificant transactions simply belong in the trash can. Couldn’t stores make printing receipts for customers optional?

I can understand that the store itself may need to print out the receipt for accounting purposes. But this is an era when we’ve managed to solve long-distance communication challenges with the likes of e-mails, text messages and online chat. Couldn’t the modern Alexander Graham Bells of this increasingly digitally shaped world figure out an electronic system for all this?

With that in mind, those small, yet agitating, policies in Shanghai made sense. At the expense of the customers’ inconvenience, such policies could actually serve as ways to address the inconvenient truth that the gap between commercialism and environmentalism is still wide.

I recently came across a couple of interesting news items that also prompted my interest in supporting the pro-environment movement.

First, there was the news of President Susilo Bambang Yudhoyono’s announcement of a two-year moratorium on logging concessions, which certainly has its pros and cons. Then, there was also the news about a group of activists in the United States who dressed up as Mickey and Minnie Mouse to protest Disney’s alleged destruction of rainforest in Indonesia.

While these things are aimed at the policy makers, I believe it is also important that each of us does their bit to help the green movement. How about we start by getting rid of those receipts?

Armando Siahaan is a reporter at the Jakarta Globe and writes a weekly column about current events. Follow @jakartajourno on Twitter or e-mail him at armando.siahaan@thejakartaglobe.com.

source: http://www.thejakartaglobe.com/blogs/jakarta-journo-going-green-step-by-step/442438

Monday, April 25, 2011

Wednesday, March 16, 2011

Little Two Faces

My other paper-doll/bookmark paper-collage creations..
I made in a cloudy-rainy day as a request from those who're in a distant love and these also represent to them.. :)


first to make these kinda paper doll, i have to draw the ideas and then dealing with used-paper, glue, and other materials..




do you have another ideas?
just share it.. :)

You May Also Like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...